Oni su najbolji u Regiji za 2017!

36. Ceremonija proglašenja najboljih od najboljih poslovnih ljudi i kompanija iz regiona Jugoistočne i Srednje Evrope, koja se odigrala u Kongresnoj dvorani sarajevskog Hotela Holiday, prisustvovalo je nekoliko stotina najuspješnijih menadžera i veliki broj privrednih, političkih i javnih ličnosti Sarajeva, Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sama Manifestacija je počela ujutro u 10.00, konferencijom Summit 100 koja je dio tradicije i na kojoj i laureati i ekonomski eksperti međusobno razmjenjuju iskustva i ideje. Konferencije je važan i neodvojiv dio Manifestacije, a napravljen je i veliki broj fotografija sa tog događaja. Pošto je izbor regionalan, foto album sa svih dijelova Manifestacije pogledajte na našoj engleskoj verziji stranice Najmenadžer.

Nagrade za Životno Djelo!

Specijalni žiri Evropske nezavisne/neovisne agencije je ove godine donio odluku da se dodiijelii čak sedam „Nagrada za životno djelo“ za evropske menadžere i kompanije. Mjerilo za ovu najprestižniju nagradu je samo i isključivo životni uspjeh pojedinca, njegova životna dob nije važna jer najboljima uspijeva da za deset godina ostvare svoje životno djelo, neko čak i više takvih djela naprave u životu. A ovi menadžeri spadaju u takve! Među tim menadžerima su: (jednaki po važnosti)
Bogoljub Karić je posredno primio nagradu za Životno Djelo
Bogoljub Karić, predsjednik holdinga Dana Holdings & BK Group, koji ima svoje firme i uspješno izvodi radove u Bjelorusiji, Ruskoj Federaciji, Kazahstanu i Srbiji. Ovaj holding zapošljava preko 30.000 radnika i ima gradilišta po cijelom svijetu. Trenutno grade nekoliko miliona kvadratnih kilometara poslovnih i stambenih prostora. Pošto je g. Bogoljub Karić bio poslovno spriječen, nagradu je u njegovo ime primio sinovac koji je i sam uposlenik holdinga.
Đahid Muratbegović je primio nagradu za Životno djelo
Đahid Muratbegović, generalni direktor i predsjednik Uprave Privredno društvo „Igman“, iz Konjica, Bosna i Hercegovina, kompanije koja realizuje preko 50 odsto ukupnog prometa namjenske industrije u Bosni i Hercegovini i kompletnu svoju godišnju produkciju plasira na strana tržišta. Gospodin Muratbegović je jedan od najboljih menadžera Bosne i Hercegovine, a laureat je nagrade Najmenadžer već više puta.
Snježana Koepruner je laureat za Životno djelo 2017.
Snježana Köpruner, predsjednica Uprave kompanije GS Tvornica mašina, Travnik, BiH, gospođa je koja je „preporodila“ ovu kompaniju. Ostvaruje preko 90 odsto izvoza kompletne proizvodnje na zahtjevno evropsko tržište.
Tomislav Antunović, nagrada za Životno Djelo
Tomislav Antunović, osnivač, vlasnik i predsjednik Uprave kompanije Antunović iz Zagreba, Hrvatska, koja ima svoja predstavništva i kompanije u više država Evrope i 50-godišnje iskustvo poslovanja u privatnom biznisu.
Strasho Milkovski, predsjednik Uprave Granita iz Skopja, Makedonija, kompanije koja ima preko 2.000 radnika i izvodi radove u više zemalja regiona, također je u ovoj grupi laureata.. Zbog velike zauzetosti poslom, nagradu će preuzeti kasnije.
Božo Janković je laureat nagrade Životno Djelo
Božo Janković, vlasnik i generalni direktor kompanije Enterijer-Janković, Novi Sad, Srbija. Ova uspješna kompanija ima jedino sjedište ima u Novom Sadu jer radove izvode u cijelom svijetu. Njihove reference su velike, Hilton hoteli, vila Vladimira Putina, nekoliko stotina najekskluzivnijih apartmana u Abu Dabiju...
Žarko Radulović, vlasnik hotela Splendid
Žarko Radulović, generalni direktor i suvlasnik Montenegro Stars Hotel Group, Bečići-Budva, Crna Gora, u čijem sastavu posluje i najluksuzniji hotel ovih prostora – hotel Splendid. Hotel Splendid je prepoznatljiv brend crnogorskog turizma, a gospodin Radulović je tvorac briljantnih dometa u ugostiteljstvu i turizmu regiona Jugoistočne i Srednje Evrope.

Menadžeri Decenije

Laskavu titulu Najmenadžer Decenije, za one koji postižu dugogodišnji uspjeh, ovaj put su osvojili:

Jean-Pierre Mesic, izvršni direktor Renault-Nissan Adriatic (nagrada za razvoj kompanije na tržžštu jugoistočne i srednje Evrope).
Edin Dacić, generalni direktor kompanije Daccomet AG, Cirih, Švicarska (nagrada za razvoj kompanije Standard u BiH i Srbiji).
Vjekoslav Majetić, vlasnik i direktor kompanije Dok-Ing, Zagreb, Hrvatska (nagrada za razvoj strojeva za razminiranje i drugih strojeva za spašavanje života).
Sađa Vlaisavljević, generalni direktor Aerodrom Nikola Tesla, Beograd, Srbija.
Radomir Novaković Cakan, vlasnik kompanije Padrino Mont, Bar, Crna Gora.
Drago Živković, vlasnik i generalni direktor kompanije Maxi, Orašje, Bosna i Hercegovina.

Njihove fotografije su u slajderu ispod:

Jean-Pierre Mesic, menadžer Decenije
Edin Dacić, menadžer Decenije
 Vjekoslav Majetić, menadžer Decenije
Saša Vlaisavljević, menadžer Decenije
Radomir Novaković Cakan, menadžer Decenije
Drago Živković, menadžer Decenije

Ličnost Godine

Direkcija agencije i Stručni Žiri su ove godine napravili presedan i odlučili da dodijele tri nagrade „Ličnost godine regiona“ – odnosno „Nosilac pozitivnih promjena“ koja se za posebne zasluge dodjeljuje pojedincima – državnicima, ambasadorima i drugim stranim diplomatama. Evropskim ličnostima 2017. godine proglašeni su:
Denis Zvizdić, Ličnost 2017.
Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Zoarn Zaev, Ličnost godine
Zoran Zaev, premijer Vlade Makedonije od koga se očekuje puno.
Josip Juratovic, Ličnost za 2017.
Josip Juratović, član Parlamenta (Bundestaga), Savezna Republika Njemačka

Najbolji ambasador godine

NJ.E.Martin Pammer, najbolji ambasador
Nj.E. Martin Pammer, ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini (iz zemalja u EU)
Nj.E. Miormir Mugoša, najambasador
NJ.E. Miomir Mugoša, ambasador Crne Gore u Republici Sloveniji (zemlje van EU).

Najbolji ministar i premijer godine

Mirko Šarović, Najministar
Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH proglašen je NAJMINISTROM za 2017. godinu.
Prof. Dr. Nevenko Herceg, Najpremijer
Prof. Dr. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona postao je laureat nagrade NAJPREMIJER 2017. godine.

Najbolji gradonačelnici

Priznanja su uručena trojici najuspješnijih gradonačelnika u zemljama unutar i van Evropske unije. Najgradonačelnici Regije su:
Pava Zsolt, najgardonačelnik
Páva Zsolt, gradonačelnik predivnog Pečuha iz Mađarske.
Andrzej Zarajczyk prima nagradu za gradonačelnika Lublina
Prof. dr. Krzysztof Żuk, gradonačelnik Lublina, Poljska, posredna nagrada preko zastupnika.
Mirko Đačić, najgradonačelnik
Predsjednik Opštine Pljevlja, Crna Gora, gospodin Mirko Đačić.

Najbolji u Zdravstvu, nauci i turizmu

U kategoriji nagrada za OBLAST ZDRAVSTVA, specijalna nagrada pripala je Prof. Dr. Sebiji Izetbegović i UNIVERZITETSKOM KLINIČKOM CENTRU SARAJEVO.
Priznanje NAJUNIVERZITET, po izboru Specijalnog žirija Evropske nezavisne agencije i Direkcije za izbor i promociju menadžera Bosne i Hercegovine, jugoistočne i srednje Evrope dobio je UNIVERZITET JOHN NAISBITT iz Beograda, Republika Srbija, čiji je osnivač i vlasnik uvaženi profesor, dvostruki doktor nauka, gospodin Mića Jovanović.
Najviše priznanje za oblast nauke i praktičnu primjenu naučnih dostignuća dodijeljeno je akademiku, Prof. Dr Kamalu Abdulli iz Bakua, Azerbejdžan, a za humanistu 2017. godine, prolašena je gospođica Leyla Aliyeva iz Heydar Aliyev Fondacije iz Bakua, Azerbejdžan. Oba priznjanja za Azerbejdžance je preuzeo NJ:E: Hassanov, ambasador Azerbejdžana.
Za razvoj i unapređenje turizma i turističke ponude, nagradu je 'osvojila' gospođa Željka Radak—Kukavičić, izvršna direktorica NACIONALNE TURISTIČKE ORGANIZACIJE CRNE GORE.
Prof. dr. Sebija  Izetbegović, nagrada Najmenadžer za zdravstvo
Mića Jovanović, najbolji Univerzitet regije
NJ.E. Hassanov prima dvije nagrade za laureate iz Azerbejdžana
Željka Radak Kukavičić, najgrada za turizam

Najbolji u Umjetnosti, Kulturi, Medijima i Sportu

Najviše specijalno priznanje za oblast kulture ove godine 'osvojio' je veliki bard bosanskohercegovačke kulturne scene gospodin Emir Hadžihafizbegović, direktor KAMERNOG TEATRA 55, Sarajevo, dok je najveća nagrada za umjetnost pripala gospođi Mirjani Karanović, srbijanskoj glumici i redateljici.
Za najuspješniju i najbolju televiziju u regionu, ponovo je, i ove godine, proglašena REGIONALNA N1 televizija, na čijem je čelu vrhunski novinar i sjajni menadžer Amir Zukić.
U oblasti novinarstva, nagradu za životno djelo dobio je gospodin Omer Karabeg, novinar i urednik emisija na Radiju Slobodna Evropa, Prag, Republika Češka, za višegodišnji kreativan istraživački rad, autorsku dosljednost i vrhunski žurnalizam.
Žiri je jednoglasno odlučio da nagradu „Najbolji sportista regiona“ dodijeli Draganu Džajiću, treneru i nekadašnjem fudbalskom reprezentativcu u bivšoj zajedničkoj državi. Njemu će nagrada biti uručena naknadno.

Ispod je slajder sa fotografijama laureta.

Mirjana Karanović, nagrada za Umjetnost
Emir Hadžihafizbegović, nagrada za Kulturu
Amir Zukić i N1, najbolja TV Regije
Omer Karabeg, nagrada za žurnalizam

Nagrade za Komore i Asocijacije

U kategoriji Specijalnih priznanja za rad u komorskom sistemu i asocijacijama biznisa, ove godine nagradu je pripala gospođi Biljani Muratovskoj, generalnoj sekretarki asocijacije MAKAM-TRANS, Skopje, Makedonija.(slika ispod lijevo)
Za unapređenje biznisa i pokretanje projekta Centar za robotiku u Tuzli, nagradu „Najmenadžer“ dobio je Muamer Babajić, vlasnik kompanije MASTERWERK GmbH iz Minhena, Savezna Republika Njemačka. (slika ispod desno)
Biljana Muratovska, najbolja asosijacoja
Stacks Image 362

Evropski najmenadžeri & najkompanije

Grupa najuspješnijih evropskih menadžera i kompanija, kojima su uručena zaslužena priznanja (zlatna plaketa i pozlaćena kristalna statua, rad umjetnika Dragana gačnika i Steklarne Rogaška) za vrhunski kvalitet, meteorski rast, razvoj i ukupne rezultate, je grupa koju dijelimo gospoda, po oblastima i granama privrede.
Stacks Image 506
Ranko Jovović, izvršni direktor kompanije COMP COMERC, Nikšić, Crna Gora.
Stacks Image 508
Haris Ćoralić, vlasnik i direktor OPAL GRUPE, Bihać, Bosna i Hercegovina.
Stacks Image 504
Roko Tolić, generalni direktor ZRAČNE LUKE DUBROVNIK, Dubrovnik, Hrvatska.
Stacks Image 512
Hasan Ramović, osnivač i vlasnik kompanije PUT-GROSS, Bijelo polje, Crna Gora.
Stacks Image 515
Radoje Kljajević, i.d TARA – AEROSPACE AND DEFENCE PRODUCTS, Mojkovac, Crna Gora.
Stacks Image 518
Adem Kočan, generalni direktor kompanije KANET-AGRO, Skopje, Makedonija.
Stacks Image 522
Anđelka Atanasković, g.d. kompanije PPT NAMENSKA, Trstenik, Srbija.
Stacks Image 528
Naim Ismaili, vlasnik i direktor kompanije POFIX, Lipjan, Kosovo.

Šampioni biznisa za 2017!

Andrej Prebil, generalni direktor HOTELI BERNARDIN, Portorož, Slovenija, za izuzetno uspješno finansijsko prestrukturiranje Hotela Bernardin, vrhunski kvalitet usluge, kao i raznovrstan sadržaj turističke ponude..
Denis Nemčević, predsjednik Uprave SPIDER GRUPE, Pitomača, Hrvatska, najvećeg regionalnog uzgajivača i prerađivača ljekovitog i aromatičnog bilja i proizvođača čajeva.
Andrej Jovanović, generalni direktor izuzetno uspješnog holdinga MOJI BRENDOVI, u čijem sastavu posluju tri najveća srbijanska i regionalna brenda – IMLEK, BAMBI i KNJAZ MILOŠ.
Jordy Kool, izvršni direktor i dioničar kompanije INFOTHEEK GROUP, Leiden, Holandija, najuspješniji menadžer i najkompanija u oblasti informacionih tehnologija u Evropi.
József Varadi, glavni izvršni direktor kompanije WIZZ AIR HOLDING PLC iz Budimpešte, Mađarska, najbrže rastuće avio-kompanije u svijetu.
Janez Škrabec, osnivač i direktor kompanije RIKO iz Ljubljane, Slovenija..
Dr. Yousef Sayed Hasan Ali Al Zalzalah, predsjednik PETRO LINK HOLDING COMPANY, iz Shuwaikhija, Kuvajt.
Andrzej Zarajczyk, predsjednik Uprave i generalni direktor kompanije POL MOT HOLDING & URSUS, Varšava, Poljska, najvećeg regionalnog proizvođača traktora.

Slike Šampiona biznisa i najuspješnijih menadžera za 2017. su u slajderu ispod:

Andrej Prebil, Šampion biznisa
Denis Nemčević, Nagrada Šampion bizisa
Andrej Jovanović, Šampion 2017.
Jordy Kool, Šampion
Za Józsefa Varadija nagradu je preuzeo ekonomski savjetnik Ambasade Austrije
Janez Škrabec, Šampion 2017.
Dr. Yousef Sayed Hasan Ali Al Zalzalah
Andrzej Zarajczyk, Šampion
Naše iskrene čestitke svim laureatima izbora Najboljih menadžera i kompanija Regije 2017! Želimo im i dalje puno uspjeha i poslovnih podviga!

Ako vas zanimaju fotografije sa svih događaja Manifestacije, kao i video izjave laureata, potražite ih u Albumu na engleskoj verziji stranice Najmenadžer.

© 2018 Najmenadžer Kontakt

Design by Stop d.o.o. Zenica

Stranica koristi kolačiće zbog funkcionalnosti. Za nastavak pregleda kliknite na dugme ”Prihvatam” ili pogledajte stranicu o privatnosti Ovdje!